BLOG

1 augustus 2018

Mesh: de toekomst van de wifinetwerken

Kennis

Mark gaffel

0

Mesh: de toekomst van de wifinetwerken

We kennen het probleem allemaal wel. Vooral in grote gebouwen, zoals in een hotel of een assemblagehal, kun je er last van krijgen. Wifi netwerken die niet overal even stabiel zijn of op bepaalde punten zelfs wegvallen. Dat is heel vervelend. Vooral als je iets aan het downloaden bent of midden in een video-call zit. Gelukkig is er iets op gevonden; een mesh-netwerk kent deze problemen namelijk niet. Wil je weten wat het precies is en wat de voordelen zijn? Je leest het hier!

Bij het traditionele wifi-netwerk wordt gebruik gemaakt van meerdere accesspoints die op verschillende plekken worden geplaatst door een gebouw heen. Deze accesspoints hebben allemaal een eigen kabel nodig en creëren een eigen netwerk per point. Je kunt ze wel op elkaar laten lijken, maar toch zijn het onafhankelijke netwerken. Dit betekent dat het netwerk niet overal even stabiel is en dat er pieken en dalen ontstaan in de ontvangst.

Bij een mesh netwerk worden meerdere simpele lightweight points door een centrale controller aangestuurd. Deze points herkennen elkaar waardoor de verbinding naadloos in elkaar overloopt en devices, net als bij het mobiele netwerk, van accesspoint naar accesspoint vloeien. Dit zorgt voor een stabiel netwerk en een betere dekking door het hele gebouw heen. Vooral in grotere gebouwen is dit een uitkomst. Waren er vroeger vaak klachten over de kwaliteit van het netwerk? Sinds de komst van mesh is dit aanzienlijk minder geworden. Het uitvallen van een accesspoint is bij mesh bijvoorbeeld geen probleem meer. Dat komt omdat accesspoints dichter op elkaar geplaatst worden, zodat ze eventuele gaten door een wegvallende accesspoint naadloos invullen.

Mochten er toch gaten in het netwerk zitten, dan is het netwerk makkelijk uit te breiden met een extra accesspoint. De kostprijs is een stuk gunstiger, omdat er maar van één centrale aansturing gebruik wordt gemaakt. Je kunt dus makkelijk voor meer points kiezen en op meer plaatsen dan in principe noodzakelijk is.

Er bestaat ook de mogelijkheid tot draadloze uitbreiding bij mesh. Dat wil zeggen; accesspoints hoeven niet perse bedraad aangesloten te worden, maar kunnen ook ergens opgehangen worden waar geen netwerkkabel beschikbaar is omdat ze het signaal van een andere accesspoint kunnen ‘herhalen’.

Omdat de points elkaar herkennen, zullen ze elkaar niet zien als interferentie en zullen ze elkaar negeren. Ruis van buitenaf wordt zo veel beter zichtbaar. Er wordt sneller opgemerkt dat er interferentie is van een onbekend netwerk, wat het ook veiliger maakt.

Worden mesh netwerken nu vooral nog zakelijk gebruikt, de verwachting is dat het privégebruik steeds meer zal toenemen. Deze ontwikkeling is al volop aan de gang. Vooral als je een wat groter huis hebt is het handig. Maar we verwachten dat het voor iedereen aantrekkelijk zal worden. De internetproviders zullen er waarschijnlijk op niet al te lange termijn ook gebruik van gaan maken. Kortom, mesh is de toekomst van de wifinetwerken.

Comments are closed.