BLOG

22 mei 2018

Is jouw wachtwoord gelekt? Dit doe je er aan!

Kennis

Mark gaffel

0

Is jouw wachtwoord gelekt? Dit doe je er aan!

Waarschijnlijk heb je onlangs ook op het nieuws gehoord dat er door een hacker een lijst met gelekte wachtwoorden online is gezet waar de wachtwoorden van ruim 3 miljoen Nederlanders op staan. Wereldwijd zijn er maar liefst 1,4 miljard accounts gehackt. De kans dat er ook een of meerdere van jouw wachtwoorden op staan, is aanwezig, maar wat kun je dan doen?

Er zijn veel mensen die nog met vragen zitten. Hoe kom ik er achter of ook mijn account is gehackt en zo ja, wat kan ik dan doen? Lees hieronder enkele tips.

Op de website kun je checken of jouw account op de lijst staat. Via een zoekmachine op deze website kun je daar eenvoudig achter komen. Is dat het geval, geen paniek. Je kunt een aantal eenvoudige stappen nemen om jouw wachtwoorden op een goede manier te wijzigen en ervoor te zorgen dat het niet nog eens gebeurt.

  • Als jouw e-mailadres op de lijst staat, betekent dat niet dat al jouw accounts te hacken zijn. Je krijgt te zien welke combinatie e-mailadres/wachtwoord op de lijst staat en het geldt ook alleen voor dat account. Over andere accounts hoef je je dus geen zorgen te maken. Tenzij ze natuurlijk ook op de lijst staan.
  • Het is belangrijk dat je jouw wachtwoord verandert op de websites waarvan je weet dat je die combinatie gebruikt hebt. Voor andere websites is dat niet nodig.
  • Zorg ervoor dat je voor iedere website een ander wachtwoord instelt. Dit zorgt ervoor dat niet gelijk al jouw accounts te hacken zijn. Het is niet fijn om heel veel verschillende wachtwoorden te moeten onthouden, maar je kan iets bedenken waardoor dat makkelijker wordt. Verwerk bijvoorbeeld de laatste twee letters van de websitenaam in jouw wachtwoord. Zo kunnen wachtwoorden best op elkaar lijken, maar zijn ze toch net wat anders en zo kun je ze makkelijker onthouden.
  • Maak, als het mogelijk is, altijd gebruik van multi-factor beveiliging. Hierbij ontvang je een verificatiecode via sms of whatsapp op jouw mobiel. iCloud of Hotmail maken hier bijvoorbeeld gebruik van.

Als je rekening houdt met bovenstaande punten, zorg je er snel en eenvoudig voor dat jouw accounts weer veilig zijn en niet zo makkelijk meer te hacken. Verander wel van tijd tot tijd je wachtwoorden en zorg dus voor verschillende combinaties. Better safe than sorry!

Heb je een specifieke security vraag? Bel ons! Wij als Managed Service Provider helpen je graag met al jouw security vraagstukken.

Comments are closed.